maanantai 2. huhtikuuta 2012

Patakukko muikusta

 Ajattelin tehdä pitkästä aikaa kukkoa. Päädyin patakukkoon jota mummoni niin usein aina teki ollessani lapsi. Häneltä tämän taidon olenkin oppinut. Patakukossa on se hyvä puoli, että kaikki ihanat mehut pysyvät sisällä eikä kukko pääse vuotamaan. Otin kukon teosta vaihe kuvia. Ylimmässä kuori on valmis ja kaikki tarvittavat aineet esillä. Kuori taikina ei saa olla liian kovaa mutta ei löysääkään.
 Tässä olen täyttänyt kukon. Pohjalle ripottelin hieman ruisjauhoja nestettä imemään. Ensiksi laitoin pohjalle muikkuja ja suolaa. Niiden päälle kerros possunkylkisiivua ja taas muikkua ja suolaa sekä viimeinen kerros possua. Seuraavaksi kaulitsin kansi taikinan ja vettä käyttäen suljin kukon kynsillä raaputellen.


Tämän jälkeen kukko paistetaan ensiksi kovassa lämmässä 250 astetta n. 1 h. Sen jälkeen kukkoa voidellaan voilla ja päälle laitetaan folio. Uunin lämpö lasketaan 100 asteeseen jossa kukkoa pidetään vielä 4 tuntia. Eli yhteensä kukkoa on hyvä pitää uunissa 5 h riippuen kalojen koosta. Ahventa käytettäessä on hyvä pitää kauemminkin jotta ruodot kerkiävät kunnolla pehmitä.
Viimeisessä kuvassa kypsä kukko joka oli todella hyvää ja ruodotkin olivat kerenneet pehmitä sopivasti.

  KUORITAIKINA

0,5 L  Vettä
2 tl      Suolaa
100 g  Voita tai margariinia
2 dl      Vehnäjauhoja
loput   Ruisjauhoja

Lisäksi 400 g possunkylkisiivua, 500 g muikkuja sekä suolaa.

4 kommenttia:

  1. Kokeilimme ohjetta ja siitä tuli todella hyvä

    VastaaPoista
  2. Kiitos. Todella kiva kuulla että on onnistununut teilläkin tämä herkku=)

    VastaaPoista
  3. Paljonko se "loput ruisjauhoa on"?

    VastaaPoista
  4. Lapsuudessani olen syönyt usein patakukkoa , nyt mies toi satsin muikkuja ja etsin sitä o i k e a a ohjetta. Yllä se on. Kiitos

    VastaaPoista